Kőműves

Építőipar: Kőműves

Szakma azonosító száma: 4 0732 06 08

Az építőipar az épített környezetet létrehozó iparágak gyűjtőneve, amely az emberrel együtt fejlődött. Ennek köszönhetően a mindennapokban létesítmények, építmények, épületek, valamint utak, hidak, alagutak, felhőkarcolók és családi házak vesznek körül bennünket. Az ágazat meghatározó súlyú az ország gazdaságában, sőt napjainkban szinte a nemzetgazdaságok legfontosabb iparágai közé sorolhatók.

A diákok a duális képzés keretében az iskolákban, a szakmai gyakorlatokon jól felszerelt műhelyekben, valamint vállalati és külső építési helyszíneken, munkavégzés közben korszerű berendezések és eszközök segítségével sajátíthatják el a magas szintű ismereteket. Azon tanulóknak ajánljuk az építőipar szakképesítéseit, akik szeretnek változatos környezetben dolgozni, alkotni, gondolatokat, terveket megvalósítani. Javasoljuk továbbá mindazoknak, akik látni kívánják törekvéseik eredményét és piacképes szakmát akarnak szerezni.

A technikus végzettségűek számára gyakorlatorientált tudásuk jó lehetőséget teremt a középvezetői munkakörök betöltésére és a továbbtanulásra is. Az okleveles technikusok kreditelismeréssel folytathatják felsőfokú tanulmányaikat.

Építőipar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A kőműves hozza létre az épületek alapjait, legfőbb szerkezeteit, boltíveket és boltozatokat, lépcsőket épít, valamint elvégzi a külső és belső vakolást. Keze nyomán lesz a tervből valóságos szerkezet. Ezt követően előkészíti az épület befejezéséhez szükséges egyéb építőipari burkolási, szerelési, asztalos és festési munkálatokat.

Kompetenciaelvárás

Ügyes mozgás, állóképesség, jó fizikum, jó szemmérték és térlátás, kézügyesség, csapatmunka. Hajlam az új innovatív technológiák megismerésére és elsajátítására.

A szakképzettséggel rendelkező

  • magabiztosan értelmezi a műszaki terveket
  • a kivitelezés során szükséges eszközöket készség szinten képes működtetni
  • az alkalmazott anyagok jellemzőit és a hozzájuk tartozó technológiai utasításokat ismeri és betartja
  • a kivitelezés során a kőműves brigád többi tagjával együtt dolgozik, ugyanakkor képes az önálló munkavégzésre is.

Ajánlott minden fiatal számára, aki vágyat érez arra, hogy maradandót alkosson, és ezért akár hajlandó fáradságos munkát végezni. Ajánljuk azoknak a fiataloknak, akik ezzel a munkával stabil megélhetést szeretnének biztosítani maguknak. Az építőipar és a kőműves szakma versenyképes lehetőség, hiszen építkezők és építkezések mindig is voltak és lesznek, kőművesekre mindig szükség lesz.